Firma Spedimex, polski operator logistyczny, podpisała umowę na wynajem powierzchni magazynowej w kompleksie logistycznym Panattoni Park Rzeszów. Wraz z początkiem roku, rzeszowski oddział operatora został przeniesiony do nowej lokalizacji.

Nowy obiekt pozwoli na lepsze dopasowanie powierzchni do rosnącego wolumenu obsługiwanych przesyłek. Jego zadaniem będzie  dystrybucja towarów w rejonie Polski południowo-wschodniej.

- Zmiana lokalizacji oddziału jest wynikiem jego dynamicznego rozwoju, a w związku z tym niewystarczającym potencjałem operacyjnym dotychczasowego obiektu. Nowy magazyn oznacza więcej doków załadunkowych, a także poszerzoną strefę przeznaczoną dla cross-dockingu, co przełoży się na wzrost wydajności - mówi Tomasz Kulig, Menedżer Oddziału. - Sprawność operacyjna i możliwość obsłużenia nowych projektów, to właśnie to, co chcemy osiągnąć przy wykorzystaniu obecnej powierzchni.

Obiekt wyróżnia atrakcyjna lokalizacja w pobliżu autostrady A4 i drogi S19 oraz bezpośrednie sąsiedztwo międzynarodowego portu lotniczego i terminala kolejowego. Stawarza to doskonałe warunki do dystrybucji przesyłek w regionie i poza granicami Polski.

Na terenie Rzeszowa spółka Spedimex rozpoczęła działalność w 2013 roku. Głównym zadaniem oddziału jest obsługa przesyłek w rejonie województwa podkarpackiego. Wspiera również operacyjnie część województwa małopolskiego oraz lubelskiego. Oprócz zadań związanych z przeładunkiem
i dystrybucją przesyłek, będzie pełnił także funkcję magazynu logistycznego.

Rozbudowa powierzchni terminalowo-magazynowej Spedimex widoczna jest również w innych częściach kraju. W ostatnim roku spółka zmieniła lokalizacje w Warszawie oraz Sosnowcu, jak również otworzyła oddział w Krakowie. W tym roku planowana jest dalsza rozbudowa sieci terminali przeładunkowych.