Dziś, już po raz 16, rusza akcja przekazywania materiałów szkolnych dla potrzebujących dzieci, organizowana przez Polski Czerwony Krzyż. Akcję zapoczątkował w 2000 roku łódzki oddział PCK. Ponad 20 000 dzieci w całym kraju, w tym 2 500 dzieci z województwa łódzkiego otrzyma plecak z przyborami szkolnymi.

"Wyprawka dla Żaka" jest autorskim projektem Polskiego Czerwonego Krzyża, zorganizowanym po raz pierwszy w Łodzi w 2000 r. Celem kampanii jest wyposażenie potrzebujących dzieci w wyprawki szkolne.

Co roku Zarządy Okręgowe i Rejonowe prowadzą kwesty uliczne oraz zbiórki materiałów na terenie supermarketów i sklepów. Z pozyskanych materiałów oraz przedmiotów przekazanych przez sponsorów, przygotowywane są wyprawki, które PCK wręcza dzieciom na początku każdego, nowego roku szkolnego.

Spółka Spedimex została partnerem logistycznym akcji, na terenie województwa łódzkiego. Dzięki podjętej współpracy, materiały szkolne zostały dostarczone do siedziby PCK, skąd już dziś odbiorą je najbardziej potrzebujący uczniowie szkół podstawowych.