Firma Spedimex przeprowadziła swój dotychczasowy terminal, usytuowany w woj. pomorskim, do nowo powstałego obiektu w Pruszczu Gdańskim. Tym samym, z końcem sierpnia br. firma powiększyła swój potencjał magazynowy i dystrybucyjny w północnej części Polski.

Decyzja o zmianie lokalizacji dla gdańskiego terminalu operatora została podyktowana rosnącym wolumenem obsługiwanych przesyłek, a tym samym zwiększającymi się potrzebami w zakresie rozmiaru powierzchni przeznaczonej do składowania i cross-dockingu.

- Do przeprowadzki przekonały nas potencjał rozwojowy oddziału oraz niewystarczająca powierzchnia operacyjna do obsługi zwiększającej się masy towarowej - mówi Sławomir Lewandowski, dyrektor ds. dystrybucji. - Niewątpliwe atuty nowej lokalizacji to ponad dwukrotnie zwiększony obszar przeznaczony dla obsługi operacyjnej przesyłek, większa liczba doków przeładunkowych, a także atrakcyjne położenie geograficzne. Bliskość obwodnicy Trójmiasta oraz autostrady A1 zapewnia bardzo dobre połączenie komunikacyjne w regionie.

Obiekt pełni rolę terminalu przeładunkowego. Jego głównym zadaniem jest dystrybucja przesyłek w rejonie polski północnej, w szczególności w województwach: pomorskim, części zachodniopomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego. Dzięki zapleczu logistycznemu pełni także funkcję magazynu dla małych oraz średnich projektów. Wyposażony został w regały wysokiego składowania, umożliwiające magazynowanie przesyłek paletowych. W obiekcie zastosowano najnowsze rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa i optymalnych warunków przechowywania towarów.
W nowo wybudowanym parku logistycznym Spedimex dysponuje powierzchnią blisko 5 000 m², 11 dokami przeładunkowymi, w tym 2 z poziomu „0”. Oddział zatrudnia obecnie 22 osoby odpowiedzialne za zarządzanie, administrację i obsługę zleceń, a także lokalną dystrybucję.

W najbliższym czasie planowane jest uruchomienie automatycznego sortera, który wesprze obsługę wolumenu towarów kluczowych klientów oddziału.
W rejonie Gdańska Spedimex prowadzi działalności od 2011 roku.